Witte tanden

Vier, zes of wel veertien tinten lichter, zulke witte tanden kan je krijgen als je je tanden bleekt met het product uit de reclame. Als nietsvermoedende leek ben je er dan van overtuigd dat je dat moet hebben als je echt witte tanden wilt hebben. Toch?
Alleen hoeveel is nu eigenlijk vier tinten witter? Of veertien? Witte tanden zijn witte tanden, dat zit dan toch wel goed?
Nou, niet helemaal. Allereerst is de structuur van je tanden en de mate van verkleuring heel belangrijk in hoeveel tinten lichter je tanden bleken. Iemand van veertien die zijn mooie witte tanden nog heeft maar ze zelf geel vindt, hoeft niet te verwachten dat zijn/haar tanden ineens veel witter zullen worden. Witte tanden nog witter maken gaat gewoon niet. Dus als ze dan zes tinten lichter garanderen, is dat gewoon onzin.

Witte tanden meten

Daarentegen, als iemand met hele gele tanden zijn tanden laat bleken en witte tanden krijgt, Is het verschil heel groot, maar hoe meet je nu hoeveel tinten dat zijn?
De kleur van tanden wordt door tandartsen gemeten met een kleurenring. Hiervan zijn er verschillende soorten en merken. Dus als je het verschil tussen verkleurde en witte tanden wilt meten moet je eerst weten welke kleurenring gebruikt wordt.

Value, hue en chroma

Om te zien hoe wit witte tanden zijn moet je weten wat kleur is. De kleur van tanden wordt omschreven door de value, hue en chroma. De hue is de kleurtoon. Kort gezegd kan de hue bijvoorbeeld oranje, geel, geel-grijs of oranje-grijs/bruin zijn.
De value is de grijswaarde van de kleur. Je kan bijvoorbeeld zuiver geel hebben, maar lichtgeel heeft weinig grijswaarde (= hoge value) en donkergeel een hoge grijswaarde (= lage value). De value kan je dus omschrijven als de hoeveelheid wit waarmee de kleurtoon ’gemengd’ is. Witte tanden hebben dus een hoge value.
Chroma is de mate van kleurverzadiging. Hiermee wordt bedoeld de zuiverheid en puurheid van de kleur.
Witte tanden hebben een hoge value en zijn het minst chromatisch. Donker verkleurde tanden hebben de laagste value en zijn het meest chromatisch.

Kleurenring

De meest gebruikte kleurenring is de Vita-kleurenring. Deze is ingedeeld in vier verschillende kleurtonen (hues): A: oranje, B: geel, C: geel-grijs of D: oranje-grijs/bruin. Naast de letters A t/m D staat een cijfer. Bijvoorbeeld A2. Dit cijfer is de value, oftewel hoe licht of donker is de tand.
De Vita-kleurenring bestaat uit vijf tinten oranje: A1 t/m A4, vier tinten geel: B1 t/m B4, vier tinten geel-grijs: C1 t/m C4 en drie tinten bruin D2 t/m D4. Normaal gesproken zijn ze gerangschikt op kleurtoon (hue) maar voor het meten bij tanden bleken worden ze anders gerangschikt, namelijk naar value. Dan krijg je een kleurenring van licht naar donker, waar de kleurtoon ondergeschikt is. B1 staat dan voor hele witte tanden en D4 voor bruine tanden. Doordat de rangschikking anders is bij kleurbepalingen na het tanden bleken kan het dus zijn dat je tanden één tint witter zijn qua hue, bijvoorbeeld van B3 naar B2, maar in de volgorde naar value is dat ineens acht tinten lichter.

Andere kleurenringen die gebruikt worden bij het tanden bleken zijn de True Bioform Shade Guide (24 tinten), de vitapan Bleaches-guide 3D master (26 tinten), de Lumin Vacuum, Bleach Shades van Ivoclar
Ook bestaat er meetapparatuur zoals een colorimeter (bijv. ShadeVision) of een spectrofotometer (bijv. EasyShade of SpectroShade ) waarmee de kleur bepaald kan worden.

Zijn je witte tanden wit genoeg?

Ondanks dat je heel veel over kleuren kan schrijven bepaal je natuurlijk altijd nog zelf of je witte tanden wit genoeg zijn. Als je in de spiegel kijkt, vooral tijdens het thuis bleken waarbij je na een aantal weken moet bepalen of je nog even doorgaat of niet, is het belangrijk dat je goed daglicht op je spiegel hebt. Hou er rekening mee dat donkere kleding of een zonverbrande huid je tanden witter laten lijken. Als je thuis foto’s neemt voor en na de behandeling om je witte tanden te meten, zorg er dan voor dat je de foto’s onder dezelfde omstandigheden maakt.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >