Wees kritisch bij het lezen van reclames over tanden bleken

Veel merken van producten om je tanden te bleken claimen dat je tanden vier, zes of soms wel tien  tinten lichter worden. Een aantal fabrikanten geven zelfs de garantie dat je tanden minstens veertien tinten lichter worden. Maar welke schaal wordt hier gehanteerd? Tandartsen gebruiken bij het bepalen van de kleur van je tanden een kleurenring. Dit is een display waarin stalen van alle kleuren, oplopend van licht naar donker met verschillende kleurtemperatuur , helderheid en intensiteit op zitten. Van deze kleurenringen zijn er verschillende soorten en merken in oploop en ze variëren allemaal qua indeling en hoeveelheid tinten. Dat maakt dat het niet te meten is hoeveel tinten lichter je tanden zijn geworden, tenzij je weet welke kleurenschaal er gebruikt wordt. Roepen dat je tanden tot wel veertien tinten lichter worden als je ze bleekt met product X, zegt pas iets als ze vertellen welke kleurenschaal ze gebruiken.

Garantie

Gelukkig werken veel bleeksystemen die de tandartsen in de praktijk gebruiken goed, afhankelijk van hoe lang en vaak je bleekt en hoe sterk de bleekgel is. Tandartsen mogen sinds 1 november 2012 niet meer dan 6% waterstofperoxide gebruiken. Dat is voldoende om te bleken, mits je er de tijd voor neemt.

Tandpasta’s bleken (aff.) vaak niet echt, maar je kan ze prima als onderhoudsmiddel gebruiken. Bleekgel van de tandarts is dus veel sterker. Maar als er een garantie wordt gegeven dat je tanden minimaal vier of zes tinten witter zullen worden, zegt dat helemaal niets als er niet bij wordt gezegd welke kleurenschaal ze hanteren en zal je geen geld terug krijgen als bij jou je tanden niet zoveel bleken als je dacht.

Laser, White Light of UV lamp?

In veel reclames wordt er geschermd met prachtige namen en lasers om te laten zien dat hun product het beste is. Toch moet je daar nuchter naar kijken. Dit soort lampen en lasers zijn vaak niet meer dan een middel om de bleekgel te activeren. Het zegt dus niet zo heel veel over hoeveel je tanden zullen bleken. Je tanden bleken niet perse meer doordat er een bepaalde lamp opgezet wordt, het belangrijkste is de bleekgel.
Wel bestaan er lampen die zorgen voor verwarming van de bleekgel. Deze lampen kunnen met die warmte je tanden te veel opwarmen wat schadelijk kan zijn voor de zenuw. Daarom is het beter om een lamp te hebben met een warmtefilter. De meeste lampen hebben zo’n filter. Ook laserstralen zijn er in verschillende golflengtes. Een KTP laser met een frequentie van 532 nm wordt gezien als de beste en veiligste. Een KTP laser is een laser met groen licht. Met deze laser krijg je tijdens het bleken van je tanden geen verhoging van temperatuur in je zenuw. Maar er zijn ook bleekgels die helemaal geen lamp nodig hebben om hun werk te doen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >