Waar moet je nog meer aan denken bij het tanden bleken?

Als je begint met het bleken moet je je realiseren dat je vullingen en kronen niet zullen meebleken. Het composiet van de vullingen en het porselein van kronen of facings zijn niet gevoelig voor de peroxides uit de bleekgel. Ook doorschijnende amalgaamvullingen die vroeger veel gebruikt werden, zullen niet bleken. Deze zilverkleurige tot zwarte vullingen zitten soms in kiezen en schijnen aan de voorkant of zijkant van de kiezen door. Het glazuur is transparant waardoor dit erg lelijk kan zijn. Als de vulling vervangen is voor een witte vulling en er is nog wat verkleuring van het glazuur over dan is dat lastig te bleken. Metaaloxides zijn veel minder goed te bleken dan verkleuringen op basis van organische stoffen. Soms wordt de beslissing genomen om toch het gebit te bleken en dan achteraf de kronen en vullingen te vervangen en aan te passen aan de nieuwe kleur van het gebit. Dit kan heel mooi worden, mits je er rekening mee houdt dat pas na anderhalf tot twee maanden de kleur van de gebleekte tanden niet meer verandert. Als je te vroeg de kronen of vullingen laat aanpassen, zullen ze later juist te licht kunnen zijn.

Alleen tanden bleken in een gezonde mond

Zorg er altijd voor dat je gebit helemaal in perfecte conditie is, voordat je gaat bleken. Het mooiste resultaat bereik je door er eerst voor te zorgen dat je tandvlees helemaal gezond is en dat je geen ontstekingen of gaatjes hebt. Laat je eens verwennen bij de mondhygiëniste voor een uitgebreide gebitsreiniging en laat de tandarts een extra controle doen en eventueel röntgenfoto’s maken om te kijken of alles echt in orde is. Als je (een heleboel) geld, tijd en moeite gaat steken in tanden bleken, is dat zeker de moeite waard.

Niet te jong al je tanden bleken

Tanden die doorkomen hebben heel zacht, zogenaamd niet-gerijpt glazuur. Pas als jonge, net doorgebroken tanden en kiezen aan de buitenwereld en het mondmilieu worden blootgesteld gaan het matureren, oftewel rijpen. Ook hebben jonge tanden nog een heel wijde zenuwholte in het binnenste van de tand. Om deze twee redenen is het niet verstandig om te vroeg te beginnen met bleken van tanden. Tanden bleken bij volwassenen is heel veilig, maar jonge tanden zijn extra gevoelig voor de bleekmiddelen. Daarom wordt het aangeraden om voorzichtig te zijn bij kinderen jonger dan veertien jaar. Deze leeftijdsgrens kan overigens niet hard gesteld worden aangezien de zenuwholte en de maturatie (rijping) van het glazuur individueel heel sterk kan verschillen. Bij twijfel is het verstandig om het aan je tandarts te vragen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >