Thuis tanden bleken met een thuisbleekset

Via internet en in drogisterijen zijn vaak sets te krijgen voor zelf thuis tanden bleken zonder tussenkomst van de tandarts, maar toch professioneler dan de whitening tandpasta’s en spoelmiddelen. De hoeveelheid peroxide die erin zit is nihil, maximaal 0,1%. Dit is te weinig om echt te bleken dus worden er andere ingrediënten aan toegevoegd die niet altijd een echt blekende werking hebben of soms zelfs schadelijk zijn voor de tanden.

Thuis tanden bleken met een bitje en bleekgel

Thuis tanden bleken werkt met behulp van een standaard bitje en bleekgel. Deze methode voor thuis tanden bleken is vaak iets duurder dan whitening producten (aff.) zoals tandpasta’s en strips maar er zit niet meer waterstofperoxide in, wel vaak andere ingrediënten. Let goed op welke werkzame stof er wel in zit. Naast het standaard bitje wordt de bleekgel meestal in handige doseerspuitjes meegeleverd. Deze kunnen vaak ook los besteld worden als je nog meer wilt hebben.

Thuis tanden bleken doe je door het meegeleverde bitje te vullen met bleekgel. De gel hoeft alleen maar in het bitje gedaan worden op de plekken waar de voorkant van de tanden tegenaan zit. De kiezen kan je ook meebleken maar dat hoeft niet. Als je dat niet wilt, dan vul je bij die kiezen het bitje niet. Dit doe je dagelijks gedurende een bepaalde tijd. Hoe lang het moet verschilt per product en staat in de gebruiksaanwijzing.
Na het bleken mag je een uur niets eten of drinken.

Lekken van bleekgel

Doordat de mal die over de tanden heen gaat niet helemaal past zal er altijd wat buiten de tanden lekken. Het risico bestaat dat je tandvlees geïrriteerd raakt als de gel te lang op het tandvlees zit. De maximale toegestane hoeveelheid waterstofperoxide is geen probleem maar soms zijn er andere blekende en agressieve middelen die gebruikt worden. Je loopt kans met toegevoegde zuren dat het te agressief is en daarmee schade geeft aan het tandglazuur, het tandvlees en de tandhalzen. De tandhalzen zijn de gebieden langs de randen van het tandvlees waar geen glazuur zit. Een tandhals bestaat uit het zachtere tandbeen en zal makkelijker oplossen. Zeker als je hier en daar teruggetrokken tandvlees of gevoelige tandhalzen hebt moet je goed opletten wat de werkzame stof is. Deze risico’s van thuis tanden bleken zijn eenvoudig te vermijden door minder gel te gebruiken of een bitje op maat te laten maken.

Zelf een bitje op maat maken

Sommige sets voor thuis tanden bleken bevatten materiaal om zelf een afdruk te maken van je gebit. Die kan je dan opsturen en dan wordt er op die afdruk een op maat gemaakt bitje gemaakt. Dit wordt ook wel een bleeklepel genoemd. Op deze manier hoef je niet naar de tandarts om een afdruk te laten maken, maar het vergt wel enige handigheid om het bij jezelf te doen. Als je een goede afdruk maakt en je op deze manier een mooi op maat gemaakt bitje krijgt, is dit veel beter dan een standaard bitje. Je hebt veel minder bleekgel nodig en bovendien heb je veel minder last van gel wat naar je tandvlees toe lekt. Daarom is dit een betere methode van thuis tanden bleken dan met een standaard bitje. Wel mis je professionele begeleiding en adviezen, terwijl deze sets toch vaak best duur zijn.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >