Tanden bleken thuis, bij je tandarts of een bleekkliniek?

Professioneel tanden bleken, thuis of bij de tandarts? De tandarts geeft professioneel advies. Deze manier van bleken is bedoeld voor alle verkleuringen van het gebit, van lichte tot zware verkleuringen. De tandarts geeft professionele hulp en je krijgt individueel op jouw afgestemd advies. Zo weet je van te voren wat je kan verwachten als je je tanden laat bleken. Alleen de tandarts is bevoegd om diagnoses te stellen in je gebit, dus in geval van twijfel ga je eerst naar de tandarts. Ook is de tandarts als enige bevoegd om 6% waterstofperoxide te gebruiken bij het tanden bleken.

Tanden thuis bleken met een door de tandarts op maat gemaakte mal

Hierbij wordt door de tandarts of zijn assistente een afdruk genomen van het gebit, het zogenaamde ’happen’. Deze afdruk stuurt de tandarts naar een tandtechnisch laboratorium die een zeer nauw passende mal (bitje of bleeklepel) maakt, speciaal voor jouw gebit. Deze sluit heel strak aan, alleen op de plek waar gebleekt moet worden is er ruimte voor bleekgel gemaakt. De bleekgel zal verstrekt worden door de tandarts en je krijgt een uitgebreide instructie voor het gebruik.

Bijkomend voordeel van een op maat gemaakt bitje, is het zuinige gebruik van de bleekgel. Je hebt maar heel weinig gel nodig om de kleine ruimtes in het bitje waar de tanden gebleekt moeten worden, op te vullen. Bij bitjes die niet op maat gemaakt worden is heel veel ruimte. De gel die in de overbodige ruimte komt wordt niet gebruikt. Zonde dus van de dure bleekgel. Een op maat gemaakt bitje van de tandarts kan je heel lang bewaren. Dus als er niets aan de vorm van je gebit verandert kan je het opnieuw gebruiken als je later je tanden extra wilt bleken of als onderhoud.

Deze methode is heel veilig, zeker als je de aanwijzingen van de tandarts opvolgt. Je tandarts kan je precies vertellen hoe vaak en hoe lang je je tanden moet bleken. Vaak kan je ’s nachts tijdens je slaap bleken, gedurende een aantal weken. Hoe meer weken je bleekt, hoe witter je tanden worden. Te lang doorbleken met deze bleekgel kan wel schade geven aan het gebit, dus houdt je aan de voorschriften van de tandarts! Meestal wordt geadviseerd om twee weken te bleken, dat is voldoende om voor fraaie witte tanden.

Het resultaat van deze manier van bleken geeft het meest duurzame effect. Hoe meer je tanden na het bleken weer blootgesteld worden aan alle etenswaren en dranken, hoe sneller ze weer verkleuren. Maar meestal duurt het met deze methode van thuis bleken via de tandarts een paar jaar voordat je opnieuw hoeft te bleken.

Direct je tanden bleken bij de tandarts of een bleekkliniek

De snelste methode is bleken van je tanden ’aan de stoel’ van de tandarts waarbij je in één of een aantal sessies klaar bent. Dit kan bij de tandarts gedaan worden, door een mondhygiëniste of door een speciaal getrainde tandartsassistente. Er zijn ook klinieken die helemaal gespecialiseerd zijn in het bleken van tanden en ook wordt het soms gedaan door schoonheidsspecialisten of andere niet-tandartsen. Het grote probleem van een tandenbleek-kliniek waar geen tandarts aan verbonden is, is dat er geen diagnose gesteld mag en kan worden. Dus een professioneel advies over jouw specifieke gebit is alleen mogelijk bij een kliniek waar een tandarts je ook bekijkt. Gaatjes, vullingen, tandhalzen of glazuurproblemen mogen alleen gediagnosticeerd worden door een tandarts. Een ander probleem van een kliniek zonder tandarts is dat daar wettelijk geen hoger percentage bleekgel gebruikt mag worden dan 0,1% waterstofperoxide en dat is te weinig voor echt tanden bleken. Bovendien mag alleen een tandarts bleken met een waterstofperoxide gehalte van 6%. Anderen mogen maximaal 0,1% gebruiken en dat is te weinig om echt te bleken.

Wat doet de tandarts bij direct tanden bleken?

Bij het bleken in de praktijk van de tandarts wordt allereerst je gebit gereinigd en gepolijst. Vervolgens wordt je tandvlees en de tandhalzen beschermd door een cofferdam of een speciale beschermgel. Een cofferdam of rubberdam is een rubber lapje met gaatjes waar je tanden doorheen gestoken worden zodat de tanden geïsoleerd worden. Dit wordt ook vaak gebruikt bij het maken van witte vullingen. De cofferdam is nodig omdat de bleekgel die in de kliniek gebruikt wordt een hogere concentratie peroxide heeft en dat zou irritatie kunnen geven aan het tandvlees of de tandhalzen. Met deze cofferdam kan de tandarts de bleekgel op je tanden aanbrengen zonder het risico dat er bleekgel op het tandvlees of op (gevoelige) tandhalzen terecht komt.

Daarna wordt de gel geactiveerd. Dit kan met een speciale lamp met UV licht, White light of met een laser. De gel moet vervolgend een poosje blijven zitten om je tanden te bleken. Dat kan variëren van twintig minuten tot een uur. Soms wordt tussendoor de bleekgel ververst. Na het bleken mag je een uur lang niet eten en drinken.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >