Tanden bleken zonder tandartsbezoek? Let altijd op dat je tanden niet pijn gaan doen bij het gebruik van whitening producten want dat is een teken dat de zenuw geprikkeld wordt. Licht tintelen kan geen kwaad, maar pijnlijke tanden, zeker als het lang aanhoudt, kan betekenen dat de zenuwen geprikkeld raken. Dit is eigenlijk alleen een risico met producten die van buiten de EU komen aangezien binnen de EU een waterstofperoxide gehalte van maximaal 0,1% is toegestaan. Daarvan kan je geen klachten krijgen. Met thuisbleekmiddelen met hogere percentages dan 6% is het van belang dat je op tijd stopt, ook al lijkt het aantrekkelijk om maar door te blijven bleken. Vraag in geval van twijfel advies van je tandarts.
Peroxide, het werkzame bestanddeel in whitening producten
Tanden bleken (bleaching) is een methode om tanden witter te maken. Sinds 2012 is het binnen de EU niet toegestaan om producten op de markt te brengen met meer dan 0,1% waterstofperoxide. Buiten de EU zijn hogere percentages wel te verkrijgen. Whitening producten die echt tanden bleken bevatten waterstof-peroxide, carbamide-peroxide of natriumperboraat. Deze oxidanten breken de organische stoffen af die zorgen voor een verkleuring. Waterstofperoxide is twee tot drie keer sterker dan carbamideperoxide dus je hebt er een lager percentage van nodig om net zoveel te bleken. Natriumperboraat is nog minder sterk maar wordt alleen door tandartsen gebruikt voor het bleken van een tand van binnenuit. Ruwweg kan je dus stellen dat het percentage carbamideperoxide drie keer zo hoog moet zijn als bij waterstofperoxide om evenveel te bleken.Ook de tijd dat het in moet werken is bij carbamideperoxide langer. Dat komt omdat er eerst een chemische reactie op gang komt waarbij de carbamideperoxide omgezet wordt in onder andere waterstofperoxide. Beide soorten peroxiden in whitening producten bleken je tanden dus op basis van waterstofperoxide. Afhankelijk van de soort verkleuring en hoe ernstig de verkleuring is, kan je kiezen welk middel of welke methode bij jou het beste past.
Whitening tandpasta’s en mondspoelingen
Wettelijk gezien mag er in Nederland maximaal 0,1 procent peroxide in een tandpasta of spoeling zitten. Helaas is dit te weinig voor echt tanden bleken. Whitening tandpasta en mondspoelingen met een laag percentage peroxide van 0,1% hebben weinig effect. Sommige whitening tandpasta’s (aff.)bevatten echter ook zuiveringszout of andere polijstende of zelfs schurende bestanddelen. Heel licht polijstend is niet schadelijk, maar als het teveel schuurt wordt je glazuur hierdoor opgeruwd en zal daarna juist makkelijker weer verkleuren. Milde tandpasta’s met een laag percentage van 0,1 procent kan je wel langere tijd veilig gebruiken maar kan je beter gebruiken als onderhoudsmiddel nadat je je tanden gebleekt hebt met andere whitening producten (aff.).
Whitening mondspoelingen (aff.) zijn soms zuur, waardoor de tandplak oplost. Maar ook het glazuur zal hier zacht van worden en zelfs slijten als het te vaak aan zuur wordt blootgesteld. Neem dus liever een PH neutrale mondspoeling zodat je tanden wel bleken maar niet oplossen.
Gebruik whitening tandpasta of mondspoelingen alleen als je hele lichte verkleuringen hebt van je tanden of als je last hebt van lichte aanslag op je tanden. Bij matige of ernstige verkleuringen zullen deze whitening producten een teleurstellend resultaat geven. Let ook op als je last hebt van gevoelige tandhalzen. Deze zijn zachter en kunnen gaan uitslijten als je te vaak met deze producten je tanden bleekt.
Door het gebruik van bleekmiddelen wordt het glazuur en het tandbeen zachter. Fluoride houdende whitening tandpasta en mondspoelingen zorgen ervoor dat het glazuur en de tandhalzen weer harder worden. Als er fluoride in het whitening producten zit, zal het oppervlakte van de tand direct weer verstevigd worden na het bleken.
Whitening bleekstrips
Er zijn ook bleekstrips verkrijgbaar die geïmpregneerd zijn met bleekgel. Deze strips zijn een soort folie die je tegen je tanden aan plakt. Whitening producten zoals bleekstrips zijn makkelijk in het gebruik en bleken redelijk, afhankelijk van de hoeveelheid peroxide. Het grote nadeel is dat verkleuringen tussen de tanden moeilijk bereikbaar zijn. Alleen de oppervlakte van je tand wat direct in aanraking is met de strip zal bleken. Deze strips zijn alleen geschikt voor lichte tot matige verkleuringen.
Whitening tandpoeders
Het gebruik van tandpoeders is niet erg bekend maar ze worden nog steeds verkocht. Er zit vaak geen bleekmiddel in, maar kalk en zout om als een schuurmiddel te gebruiken bij aanslag. Met name zware rokers met veel aanslag gebruiken het soms. Toch moet je met het gebruik van tandpoeders (aff.) heel terughoudend zijn omdat ze heel erg schurend kunnen zijn en schade geven aan het glazuur. Er zitten meestal geen bestanddelen in die je tanden bleken, waardoor ze eigenlijk niet tot de whitening producten behoren.
Zout, aardbeien of citroensap
Deze huis- tuin- en keukenmiddelen worden vaak genoemd als alternatief voor speciale whitening producten. Helaas zijn ze erg zuur of erosief (glazuur-oplossend) en als je het vaak doet of te lang zal er schade ontstaan aan het glazuur. Citroensap is heel erg zuur en lost het glazuur direct op, aardbeien zijn ook zuur en zout schuurt teveel. Het advies is dus om dit niet of hooguit zeer sporadisch te doen. Zuur bleekt je tanden niet, maar lost juist het glazuur op, tegelijk met de organische kleurstoffen. Voor je tanden is het veiliger om echte whitening producten (aff.) te gebruiken.
Producten voor witte tanden
Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)