Onderhoud na het bleken van je tanden

Eenmaal gebleekte tanden, altijd gebleekte tanden? Zoals alles, moeten ook je mooi gebleekte tanden onderhouden worden. Je wilt er tenslotte nog heel lang van genieten. Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen die ertoe bijdragen dat je heel lang plezier zal hebben van je stralend-witte gebit.

Fluoride na het tanden bleken

Na het bleken is je glazuur wat zacht en poreus geworden. Ook is het een beetje uitgedroogd. Dit is niet ernstig, mits je er rekening mee houdt. Het is heel verstandig om direct na het bleken je tanden te spoelen met een fluoride mondspoeling (aff.). Soms is dit niet nodig omdat de bleekgel al fluoride bevat.

Even geen koffie en sigaretten

Hou er rekening mee dat je een aantal dagen na het bleken beter niet kan roken. Ook thee, koffie, rode wijn, vruchtensappen of koolzuurhoudende dranken moet je even laten staan en sterk kleurende voeding zoals vruchtenjam en rode bietjes kan je ook beter even niet eten. Omdat het glazuur nu nog wat poreuzer is, kunnen kleurstoffen makkelijker in het glazuur dringen en dat zal het resultaat negatief beïnvloeden.

Thuis je tanden bleken

Dit houdt ook in dat als je thuis gaat bleken met een bitje van de tandarts, je gedurende een aantal weken, zolang je thuis bleekt, op moet letten met wat je eet en drinkt. Misschien handig om het even goed te plannen als je regelmatig feestjes hebt.

Kleur loopt iets terug na het bleken

Het uiteindelijke resultaat is pas na anderhalf tot twee maanden te zien. In die tijd kan de kleur licht teruglopen. Dit komt omdat het glazuur iets uitdroogt door de bleekgel en daardoor witter lijkt. Als het glazuur daarna weer water opneemt komt de kleur weer terug en lijkt het effect van het bleken iets minder. Dit is een effect wat na een paar dagen voor het grootste deel weg is, maar helemaal weg is het pas na anderhalf tot twee maanden. Het is echter soms zo weinig dat veel mensen het niet opvalt. Om toch een teleurstelling te vermijden kan je iets meer bleken dan gewenst zodat het definitieve resultaat precies de kleur is die je wilt.

Na verloop van tijd

OnderhoudVeel merken hebben whitening producten (aff.) om het resultaat te behouden. Tandpasta’s (aff.), spoelmiddelen (aff.) en aanstip-pennen om dagelijks tot een aantal keren per week te gebruiken. Deze bevatten zeer lage doseringen peroxide, zuiveringszout, kalk of andere slijpende ingrediënten om de tanden mooi wit te houden.

In de loop van de tijd kan het zijn dat de kleur toch weer enigszins donkerder wordt. Bij het bleken bij de tandarts, waarbij je in één of een aantal sessies prachtig gebleekte tanden hebt, zal je ongeveer elk jaar een kleine onderhoudsbeurt nodig hebben om je mooi gebleekte tanden zo mooi wit te houden. Het resultaat van bleken met een op maat gemaakt bitje gedurende een aantal weken, is over het algemeen iets blijvender maar ook bij deze methode zal het na twee tot vier jaar nodig zijn om weer even te bleken als je een blijvend resultaat wilt hebben. Gooi daarom je bitje niet weg maar bewaar het goed schoongemaakt in een bakje.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >