Is het schadelijk om je tanden te bleken?

Is het schadelijk om je tanden te bleken?

Van plan om je tanden te bleken? Het bleken van je tanden zal zeker mooie resultaten geven, maar er zal ook zeker risico’s aan vastzitten. Het bleken van je tanden moet je namelijk niet al te vaak en te snel achter elkaar gaan doen. Bleekmiddel aanschaffen die uit 6% waterstofperoxide bestaan mag niet meer binnen de EU.

Informatie over tanden bleken

De kans is er dat er andere bleekmiddelen gebruikt gaan worden op basis van chloor of andere bijtende stoffen of zuren bij praktijken die minder goed zijn als het gaat over tanden bleken. Als je de tanden wil bleken kun je er beter voor kiezen om naar een kliniek te gaan waar een tandarts aanwezig is. Je zou eventueel ook nog naar een tandartspraktijk kunnen gaan. Het is fijn als jezelf ook weet welk bleekmiddel er gebruikt worden tijdens het bleken van je tanden. Er mogen absoluut geen waterstofperoxide of systemen gebruikt worden waar er een chemische reactie veroorzaakt kan worden voor het waterstofperoxide. De bleekmiddelen die er gebruikt worden mogen dus absoluut niet schadelijk zijn.

Het bleken van het glazuur

Het buitenste laagje wat er op je tand zit noemen ze glazuur. Het buitenste laagje ook wel glazuur genoemd wordt tijdens het tanden bleken zacht gemaakt. Hierdoor zal de tand makkelijker zijn om te beschadigen. Het glazuur zal uit zichzelf herstellen. Dat zal niet zolang duren. Je zou er wel voor kunnen kiezen om het proces een handje te helpen. Na het tanden bleken ga je gelijk spoelen met een fluoride-oplossing of een fluoride gel. Dit spoelmiddel doe je in het bitje en hou je gedurende enkele minuten in je mond. Het kan zijn dat de glazuur oppervlakte van je tanden onherstelbaar beschadigd zal raken. Dat is te herkennen aan de tanden die een blauwachtig doorschijnend of melkachtig structuur ontstaat. Merk je dat je hier last van hebt? Dan moet je per direct stoppen met het bleken van je tanden.

Je tandbeen bleken

Onder je tandvlees zit de wortel van je tand. De wortel is alleen niet met glazuur bedekt. Hierdoor kun je een teruggetrokken tandvlees krijgen. Het worteloppervlak van je tand is onbedekt en ligt dus bloot. Hierdoor kan je gevoelige tandhalzen krijgen. De ene persoon voelt het wel de ander niet. Dat is per persoon verschillend. Maar als jij gaat tanden bleken zullen de tandhalzen gevoelig wezen. Je tandhalzen zijn namelijk poreuzer dan het glazuur op je tand. Als je merkt dat je tandhalzen bloot gesteld worden is het verstandig om goed op te letten tijdens het bleken. Als je merkt dat het tanden bleken pijn begint te doen is het een goed idee om er dan mee te stoppen. Je kunt dan voor een methode gaan waarbij de tandhalzen ontzien worden. Je krijgt dan een bitje die op maat gemaakt is en daar wordt dan mee gebleken. Maar je zou ook gewoon naar de tandarts kunnen gaan en hun het laten doen.

Last van zenuwpijn?

Het kan voorkomen dat tanden bleken pijnlijk is. Als dat aan de hand is dan worden de zenuwen in je mond geprikkeld. Heb je langdurige of ernstige pijn? Dan zou je voor de gezondheid van je gebit er beter voor kunnen kiezen om te stoppen met het bleken. Je tanden bleken is zeker wel veilig, maar in extreme gevallen kan het zijn dat er toch zenuwen beschadigd kunnen worden. Dat is het geval als je sterke bleekgel gebruikt of als je juist te lang of te vaak je tanden bleekt.

Online bleekgel bestellen

Vanuit het buitenland via internet zou je sterke bleekgels kunnen bestellen. Dit kan alleen bij landen die buiten de EU vallen. Als je van plan bent om dat te gaan doen moet je wel goed letten op het percentage peroxide in de bleekgels. Over het algemeen wordt het niet vermeld. Dat komt omdat er geen hoge percentage peroxide in zit. Toch is het verstandig om dat altijd voor de zekerheid te controleren. Binnen de EU kun je sinds 1 november 2012 alleen nog maar aan tandbleekmiddelen komen die een maximale waarde hebben van zo’n 0,1% waterstofperoxide.

Verschillende manieren

Je hebt tientallen verschillende manieren voor het bleken van je tanden. Niet iedere manier is betrouwbaar. De drie manieren die betrouwbaar zijn voor het tanden bleken zijn;

 • Je kunt zelf je tanden bleken met een bleekmiddel van de drogist
 • Je tanden bleken bij een tandarts
 • Tanden bleken met een laserbehandeling

Verdiep je eerst goed in het bleken van je tanden, wat de voor- en nadelen ervan zijn en welke manier nu de beste optie is.

Je eigen tanden bleken

Je kunt ervoor kiezen om je eigen tanden te bleken met bleekmiddel van de drogist. Je kunt bij de drogist bleekmiddelen halen maar ook pakketten. Hierdoor kun je thuis je eigen tanden bleken. Je zal al gauw grijpen naar het tandenbleek pakket omdat het betaalbaar is. Toch is dat niet de beste manier om je tanden witter te maken. De werkzaamheid is een stuk minder omdat er een lagere concentratie in zit om je tanden witter te maken. Er wordt daarom geadviseerd om toch onder toezicht van een tandarts je tanden te laten bleken.

Bleken bij een tandarts

Je tanden bleken bij een tandarts is de beste optie om te doen. Dat komt omdat de tandarts precies weet wat die moet doen waardoor er niks beschadigd zou kunnen raken. Een tandarts heeft voor het tanden bleken verschillende manieren. De enkele manieren die een tandarts zou kunnen gebruiken zijn bleekgels, er wordt een gipsafdruk gemaakt of er wordt van binnenuit gebleekt.

Tanden bleken met een laserbehandeling

Je kunt je tanden ook bleken met een laserbehandeling. De straal van de laser zorgt er dan voor dat de tanden witter gemaakt zullen worden. Een laserbehandeling om je tanden te bleken is veilig om te doen. Over het algemeen heeft een mens genoeg aan een laserbehandeling.

Welke producten worden er gebruikt voor het tanden bleken?

Wil je thuis je tanden bleken? Actieve kool is een van de beste en meeste gebruikte producten voor thuis om tanden te bleken. Je zou ook producten kunnen kopen die veilig zijn om thuis te gebruiken. Over het algemeen zijn het zwakkere bleekmiddelen in vergelijking bij een tandarts. Het blekingsproces duurt daardoor langer. Je bleekt dan je tanden met een bitje en daar smeer je een bleekmiddel op. Toch zijn er nog veel meer producten die je kunt gebruiken voor het tanden bleken thuis, namelijk:

 • Dit is een van de beste producten om thuis je tanden te bleken
 • Die helpen de gele kleur te verminderen
 • Aardbeien bevatten veel vitamine C waardoor het product goed te gebruiken is om thuis tanden te bleken
 • Citroensap is de snelle manier voor tanden bleken
 • Waterstofperoxide is een middel wat je in je mond moet doen en moet gorgelen en uitspugen
 • Zout helpt bij de reiniging van het tanden bleken
 • Heilige basilicum is een bescherming tegen aandoeningen
 • Eet knapperige appels. Hierdoor krijg je wittere tanden.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >