Is het schadelijk om je tanden te bleken?

Het bleken van je tanden heeft vaak prachtige resultaten maar kan ook enige risico’s met zich meebrengen. Dat is dan ook de reden dat je altijd moet opletten dat je niet te vaak en te lang bleekt. Sinds er binnen de EU geen bleekmiddelen meer zijn toegestaan met meer dan 6% waterstofperoxide gebeurt het niet snel dat je te vaak of te lang bleekt. Wel bestaat de kans dat er andere bleekmiddelen op basis van chloor of andere bijtende stoffen of zuren worden gebruikt als je je tanden laat bleken bij minder goede praktijken, ga daarom altijd naar een tandarts of kliniek waar een tandarts werkt. Vraag bovendien van te voren naar welk bleekmiddel er gebruikt wordt. Indien er geen waterstofperoxide of een systeem gebruikt wordt waar een chemische reactie zorgt voor waterstofperoxide, let dan goed op of de wel gebruikte bleekmiddelen niet schadelijk zijn.

Glazuur bleken

Glazuur is het buitenste laagje van je tand. Tijdens het bleken wordt het buitenste laagje van het glazuur tijdelijk zacht en dan is het makkelijk te beschadigen. Dit duurt echter maar even, het glazuur herstelt zichzelf. Je kan dit proces een handje helpen door na het bleken te spoelen met een fluoride-oplossing of fluoridegel in het bitje te doen en nog een paar minuten in te doen. Als je veel te lang doorgaat met bleken bestaat het risico dat het glazuuroppervlakte van je tanden onherstelbaar beschadigd raakt. In dat geval krijg je een blauwachtige doorschijnendheid of melkachtige structuur van je tanden. Als dat gebeurt moet je niet meer bleken.

Tandbeen bleken

Normaal gesproken ligt de wortel van de tand onder het tandvlees. De wortel is niet bedekt met glazuur. Als je last hebt van teruggetrokken tandvlees, komt het onbedekte worteloppervlak bloot te liggen en dan kan je last hebben van gevoelige tandhalzen. Het hoeft niet perse gevoelig te zijn, maar deze tandhalzen zijn wel altijd gevoeliger voor bleken omdat ze poreuzer zijn dan glazuur. Let daarom altijd goed op met bleken als je tandhalzen bloot liggen. Als het bleken pijn doet kan je beter stoppen. Wellicht kan je dan beter een methode nemen waarbij je tandhalzen ontzien worden. Dit gebeurt bij het bleken met een bitje dat op maat gemaakt is of bij het bleken bij de tandarts in de stoel.

Zenuwpijn bij tanden bleken

Als het bleken zeer doet is dit een teken dat de zenuw geprikkeld wordt. Als dat het geval is en de pijn duurt lang of als het ernstig is, kan je beter stoppen met bleken. Hoewel het bleken normaal gesproken veilig is, kan in extreme gevallen de zenuw beschadigd raken. Dit kan gebeuren als je hele sterke bleekgel gebruikt of veel te lang of te vaak bleekt.

Online bestellen van tanden bleekgel

Via internet zijn uit het buitenland, buiten de EU, soms hele sterke bleekgels te krijgen. Let heel goed op het percentage peroxide. Heel vaak wordt het niet vermeld en meestal zit er niet een te hoog percentage in, maar je kan het maar beter controleren, zeker als je in het buitenland bestelt. Vanaf 1 november 2012 zijn in de EU alleen producten met tandbleekmiddel te koop met maximaal 0,1% waterstofperoxide.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >