In-office tanden bleken

In-office tanden bleken oftewel het snel bleken van je tanden in de stoel bij de tandarts is mogelijk met verschillende merken bleekgel. De meeste tandartsen en bleekklinieken gebruiken een van deze merken, een aantal praktijken biedt verschillende merken en methodes voor in-office tanden bleken aan. Voor 2012 werd gebruik gemaakt van hoge percentages peroxide maar tanden bleken met meer dan 6% waterstofperoxide is nu bij de wet verboden binnen de EU. Daarmee is een eind gemaakt aan de mogelijkheid om tanden te bleken in een behandeling van een uur. Op zich niet erg want het blijkt dat de resultaten van langzamer bleken veel duurzamer zijn.

Verschillende merken en methodes voor in-office tanden bleken

Alle producten werken met bleekgel op basis van maximaal 6% waterstofperoxide of  maximaal 16% carbamideperoxide waarmee je aan de stoel kan tanden bleken. Door peroxide te gebruiken, vaak samen met een laser of UV lamp, kun je tanden bleken in redelijk korte tijd. Er zijn een aantal merken die een goede naamsbekendheid hebben, echter een aantal zijn niet meer binnen de EU te krijgen. Deze zijn wel gewoon in gebruik bij tandartsen buiten de EU, zoals bijvoorbeeld in Amerika.

Tanden bleken met PrevDent CrWR 6%-nHAp

Prevdent is een in Nederland gevestigd bedrijf en maakt gebruikt van de maximaal toegestane 6% waterstofperoxide. Ook is er een zogenaamd nHAP aan toegevoegd. Dat staat voor nano-hydroxyapatiet, het mineraal waaruit tanden en glazuur zijn opgebouwd. Volgens PrevDent wordt hiermee een reparerende functie toegevoegd en de gevoeligheid verminderd die soms optreedt na het tanden bleken.

Ook heeft PrevDent een uitgebreid assortiment aanvullende verzorgingsproducten.

Tanden bleken met Smartbleach

Het Smartbleach in-office systeem is de enige methode voor tanden bleken waarbij gebruik wordt gemaakt van een KTP laser. Dit is een laser met groen licht die de bleekgel activeert door middel van foto-sensitieve bestanddelen. De bleekgel van Smartbleach is de enige die basisch is. Andere gels zijn neutraal of soms licht zuur.

Smartbleach gel bevat, aangepast op de EU wetgeving, 6% waterstofperoxide en daarnaast nog andere hysroxyl radicalen en actieve zuurstof en groen-licht-photonen. Na het tanden bleken wordt een fluoridegel op de tanden geappliceerd die met de laser wordt geactiveerd.

De totale behandeling duurt ook hier een uur en geeft meestal voldoende resultaat in een sessie.

Smartbleach heeft geen aanvullende producten voor het onderhoud na het tanden bleken. Uiteraard is het mogelijk om na het bleken met SmartBleach whitening tandpasta van een ander merk te gebruiken voor nog langduriger resultaat.

In-office tanden bleken met Zoom WhiteSpeed

Deze ZOOM methode werkt met een LED lamp die is ontwikkeld door Philips Oral Healthcare. Zoom WhiteSpeed had een bleekgel met 25% waterstofperoxide, maar sinds 2012 in verband met de EU regels, zijn ze op de markt gekomen met een vernieuwde gel met maar 6% peroxide. Door de LED technologie wordt een lichtgevoelige katalysator geactiveerd waardoor je tanden bleken.

De gel die gebruikt wordt bevat geen fluoride. Het wordt aangeraden om na het tanden bleken een fluoride behandeling te doen.

De in-office behandeling duurt drie keer vijftien minuten direct achter elkaar. Elke keer wordt de gel ververst en opnieuw belicht. Eventueel kan voor sterke verkleuring een vierde sessie van vijftien minuten nodig zijn.

Zoom heeft een uitgebreid assortiment producten voor het onderhoud na het bleken.

Tanden bleken met Opalescence

Opalescence Boost is een systeem wat binnen de EU niet meer gebruikt mag worden. Buiten de EU wordt het wel gebruikt. Bij gebruik door een tandarts die ervaring hiermee heeft hoeft het zeker niet schadelijk te zijn, mits de behandelaar de juiste kennis van zaken heeft. Op dit moment is Opalescence wel bezig met het registreren van een product wat ook binnen de EU toegestaan wordt voor in-office tanden bleken.

Tanden bleken met Opalescence Boost maakt gebruik van een 38% waterstofperoxide. De gel bevat kaliumnitraat en fluoride wat versterkend werkt op het glazuur tijdens het tanden bleken. Opalescence Boost is een methode waarbij geen laser of UV lamp nodig is. De bleekgel hoeft niet geactiveerd te worden door middel van zichtbaar of niet-zichtbaar licht; de chemische reactie komt tot stand nadat verschillende componenten van de bleekgel gemengd worden.In-office tanden bleken met opalescence is zo heel eenvoudig en het werkt goed.

De totale behandeling duurt ongeveer een uur en is in principe eenmalig.Voor het onderhoud na het tanden bleken heeft Opalescence diverse producten zoals tandpasta, tandenborstels en Opalpix tandenstokers.

Tanden bleken met Opalescence Boost kan dus alleen worden gedaan bij de tandarts buiten de EU.

Tanden bleken met BriteSmile

Ook BriteSmile is een systeem uit Amerika wat binnen de EU verboden is sinds 2012. Daarbuiten mag het gewoon gebruikt worden.

Tanden bleken met BriteSmile is een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van een vrij laag percentage waterstofperoxide van slechts 15 procent, al is dit nog steeds hoger dan wat is toegestaan in de EU. Het BriteSmile systeem maakt gebruik van een gepatenteerde foto-initiator in de gel die geactiveerd wordt door een blauw licht. Voor dit licht wordt gebruik gemaakt van een BriteSmile lamp met een lichtfrequentie die exact is afgestemd op de foto-initiator in de gel.

Ook hier duurt de totale, eenmalige behandeling ongeveer een uur. De gel bevat geen fluoride zodat er voor gekozen kan worden om direct na het tanden bleken een fluoride applicatie te doen.

Voor onderhoud van de gebleekte tanden heeft BriteSmile een whitening tandpasta en whitening mondspoelmiddel.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >