Hoe voorkom je verkleurde tanden?

Het allerbeste is het natuurlijk om te voorkomen dat je tanden verkleuren zodat je ze niet elke keer weer hoeft te bleken. Om dit te doen zijn er een aantal eenvoudige maatregelen om mee te beginnen. Grote boosdoeners voor verkleurde tanden zoals koffie en thee en roken zijn eenvoudig te vermijden. Stoppen met roken is niet alleen goed voor je tanden! Ook thee-aanslag is te vermijden door de gewone zwarte thee te vervangen voor groene thee. Deze geeft veel minder aanslag dan de zwarte, gebrande thee. Minder koffie drinken is vaak ook best te doen. Bij verkleurde tanden door rode wijn zou je kunnen denken aan witte wijn drinken in plaats van rode wijn. Zeker direct nadat je je tanden gebleekt hebt is rode wijn en roken af te raden, maar ook op de lange termijn is het resultaat van het tanden bleken duurzamer als je oplet met voeding en stopt met roken. Beter verkleurde tanden voorkomen dan telkens weer tanden bleken.

Voorkom verkleurde tanden

Uiteraard ga je regelmatig naar de tandarts of mondhygiëniste om tandsteen en tandplak te laten verwijderen. Ook kan je hen vragen wat de beste methode is om je gebit zelf te reinigen en verkleurde tanden te voorkomen.  Je kan testen door middel van een kleurtest of jij goed poetst. Een goede mondhygiëne instructie is goud waard!

Verkleurde gaatjes laten vullen en vullingen vervangen

Verkleurde gaatjes laten vullenHet lijkt een inkoppertje, maar veel verkleuringen zijn eenvoudig op te lossen door (ook kleine) gaatjes te laten vullen en verkleurde vullingen (deels) te vervangen. Composiet bleekt niet mee als je je tanden laat bleken. Witte vullingen (composietvullingen) die verder nog helemaal goed zijn, kunnen wel eenvoudig gedeeltelijk vervangen worden. Hierbij wordt er een oppervlakkig laagje verwijderd en een nieuw laagje composiet aangebracht. Dit is vaak net zo sterk als een nieuwe vulling. Soms is het ook mogelijk om een vulling eenvoudig te polijsten om de kleur weer wit te maken.Vraag je tandarts naar alle mogelijkheden om verkleurde tanden door cariës of oude vullingen te behandelen! Als je sowieso je tanden wilt laten bleken, moet je je vullingen na het bleken pas laten aanpassen aan de nieuwe kleur van je gebit.

Minder verkleurde tanden door glad oppervlak

Glazuur bestaat uit hydroxyapatiet kristallen en is microscopisch gezien niet helemaal glad. Ook kan het glazuur opgeruwd worden door tandpasta’s met teveel schuurmiddel of door slechte gewoontes zoals het gebruik van bepaalde tandpoeders. Kleurstoffen en bacteriën hebben aan grof glazuur veel meer houvast en daardoor zal het glazuur sneller verkleuren. Vraag aan je tandarts of mondhygiëniste om je glazuur te polijsten met heel fijn polijstmiddel. Door je glazuur zo glad mogelijk te maken zal je veel minder last hebben van verkleurde tanden. Zo is het resultaat nadat je je tanden gebleekt hebt veel duurzamer.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >