Bleken van een dode tand

Na een trauma zoals een klap of tik tegen de tand, of als er een groot gat in een tand heeft gezeten, kan het zijn dat de tand dood is gegaan. Ook zonder dat je het merkt kan dit gebeuren, pas later kan je er een ontsteking in je kaak van krijgen. Een dode tand hoeft geen klachten te geven. Soms gaat het wel gepaard met pijn of wat klopgevoeligheid. Een van de problemen van een dode tand is dat deze vaak donkerder worden. De dode tand kan blauwig of grijzig worden en dit wordt erger naarmate hij langer dood is. Deze verkleuring ontstaat o.a. doordat afvalproducten van de dode rode bloedlichaampjes ijzer bevatten. Dit ijzer dringt in het tandbeen en veroorzaakt de verkleuring. Gelukkig kan ook deze tand gebleekt worden. Een dode tand is vaak brosser, zeker als hij al wat langer dood is. Dit maakt dat het bleken van een dode tand altijd voorzichtig moet gebeuren.

Wortelkanaalbehandeling bij een dode tand

Dode tand blekenOok een dode tand kan gebleekt worden, maar dat kan niet met bleekgel van buitenaf. Een dode tand moet sowieso eerst behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling. Het goede nieuws is dat dit pijnloos is, als de zenuw helemaal dood is. Alleen de wortelpunt kan wel gevoelig zijn omdat daar een ontsteking zit, waardoor toch vaak verdoving gegeven wordt. Ook als de dode tand niet gebleekt wordt moet deze wortelkanaalbehandeling gedaan worden, omdat er anders een wortelpuntontsteking blijft. Bij deze behandeling wordt het wortelkanaal hermetisch afgesloten met een wortelkanaalvulling, van de wortelpunt tot aan de kroon van de tand.

Gutta Percha

Het materiaal wat in de meeste gevallen bij een dode tand voor de wortelkanaalvulling gebruikt wordt is gutta percha. Dit is een roze-rood rubberachtig materiaal en kan het wortelkanaal perfect afsluiten. Helaas is dit materiaal ook in staat om lelijke verkleuringen te veroorzaken. Soms heeft een dode tand met name bij de rand van het tandvlees een rode tot zwarte verkleuring. Dit komt omdat het wortelkanaal is gevuld tot het niveau van de tandhals omdat daar het wortelkanaal begint. Deze verkleuring kan alleen verholpen worden als de wortelkanaal vulling korter gemaakt wordt, tot ruim onder het niveau van het tandvlees en vervolgens de dode tand van binnenuit gebleekt wordt door de tandarts.

Een dode tand bleken van binnenuit

Als de wortelkanaalvulling het zenuwkanaal goed afsluit, kan de dode tand gebleekt worden. Dit gebeurt van binnenuit met natriumperboraat. Dat is een ander bleekmiddel dan die in de bleekgels zit, maar na activering is de actieve stof ook waterstofperoxide, net als in bleekgel. Het witte poeder natriumperboraat wordt opgelost in water en in het binnenste van de dode tand aangebracht. Na een paar dagen kan dit ververst worden, net zolang tot het gewenste resultaat bereikt is. Al die tijd zal de tand afgesloten worden met een tijdelijke vulling. Na het bleken kan de definitieve vulling worden aangebracht. Voor het bleken van een verkleurde, dode tand kan je alleen terecht bij je tandarts.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Producten voor witte tanden

Er zijn diverse producten die kunnen bijdragen: kijk hier > (aff.)

Producten voor witte tanden >